Sporten in de aller schoonste lucht door mechanische ventilatie

Binnen sporten, is dat al wel weer veilig? Wel bij Sportinstituut Frits van der Werff, waar de alle hoogste eisen gesteld worden aan een gezond binnenklimaat, en waar de technische installatie zorgt voor 100% ventilatie met verse lucht. Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Om de kans op verspreiding van het virus via aerosolen te minimaliseren is een hoge mate van ventilatie nodig. Sporten in een gezond binnen klimaat heeft bij Sportinstituut Frits van der Werff al heel lang de aandacht. Ons sportcentrum – lees: iedere ruimte van trainingszaal tot kleedkamer – is al jaren voorzien van een luchtbehandelingssysteem, dat zorgt voor continue aanvoer van verse buitenlucht en afvoer van lucht uit de zalen. Het systeem zorgt voor 100% verversing van lucht (geen recirculatie). In relatie tot het COVID-19 virus wijzen de experts sterk op het belang van ventilatie door luchtbehandelingssystemen en raden zij gebruik van airco’s en fans tijdens trainingsactiviteiten af. Wij zullen de fans deze zomer dan ook niet laten draaien.

Wat bepaalt een goed of slecht binnenklimaat?

Een slecht binnenklimaat heeft een grote invloed op het welzijn, prestatie en denkvermogen. Het is bekend dat waar personen bepaalde activiteiten uitvoeren, zij door metabolisme (warmte productie van het menselijk lichaam) het binnenklimaat beïnvloeden. Latent aanwezige en voelbare productie moet worden afgevoerd. Hoe weten we wat voldoende ventilatie is? En is ons systeem daar voldoende op ingesteld?

De normering voor ventilatie is gebaseerd op CO2 productie. Mensen hebben een redelijk voorspelbare CO2 uitstoot via de uitademing. De mate van activiteit en de hoeveelheid CO2 productie per persoon is bepalend voor de nodige ventilatie. Op basis daarvan maakt de engineer berekeningen en wordt de juiste ventilatiecapaciteit (ventilatie volumestroom) ingesteld.

Ventilatiecapaciteit bij hoog intensieve inspanning

Bekend is hoeveel ventilatie nodig is bij matige inspanning (100 m3/h p.p.), bij hoog intensieve inspanning (150 m3/h p.p.) en bij extreme inspanning (200 m3/h p.p.). Uitgaande van hoog intensieve inspanning, zoals bijvoorbeeld bij de activiteit Spinning, biedt ons systeem op dit moment 100% ventilatie voor een zaal met 25 mensen. De 1,5 meter maatregel maakt echter dat wij met niet meer dan 15 mensen in deze zaal sporten.

De op dit moment geadviseerde ventilatie norm ‘slim ventileren’ tegen corona is, 60 m3/h per persoon. Deze is ruimschoots haalbaar met de ingestelde ventilatiewaarden van ons systeem. Volgens deze norm zouden we per ruimte zelfs bij 33 tot 41 mensen voldoende ventilatiecapaciteit bieden.

Bij Sportinstituut Frits van der Werff sport je in de aller schoonste lucht, ook tijdens intensieve inspanning.

Nieuws

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten