Opbouwen van inspanning na quarantaine

Wat heerlijk, we zijn weer begonnen! Muziek en beweging in iedere zaal, vrolijkheid in de gangen en gezelligheid bij de koffie in De Uitkijk. Wat hebben we dat gemist en wat goed elkaar weer te zien!

Vol enthousiasme hervatten we onze favoriete training. Het liefst ook op het niveau van voor de quarantaine. Maar, pas op! Want, daar ligt het risico van overbelasting op de loer. De afgelopen maanden hebben geleid tot een ander activiteiten niveau. De structuur van jouw vaste sport moment(en) in de week viel weg. Je bent misschien meer gaan fietsen of wandelen. Mogelijk heb je trouw onze online lessen gevolgd. Of misschien moet je eerlijk toegeven dat sporten toch even op een lager pitje heeft gestaan. Dat geeft niks. Nu is het moment om je training weer te hervatten. Maar doe dat verstandig!

Gevolgen van inactiviteit

Het lichaam past zich snel aan aan een lager activiteitenniveau. Conditie, kracht, flexibiliteit en coördinatie, dat moet je bijhouden. ‘Use it or lose it’, wordt vaak gezegd. Een periode van minder actief zijn leidt ertoe dat spiermassa afneemt, dat longinhoud minder wordt, dat bloedsamenstelling kan veranderen en dat gewrichten (banden en kapsels) minder belasting meer zijn gewend. Tevens is de aansturing van motoriek en coördinatie (door het zenuwstelsel) ook trager geworden. En…, wellicht hebben de afgelopen maanden ook geleidt tot een paar kilo’s gewichtstoename. Voldoende redenen dus om verantwoord te beginnen.

Rustig weer opbouwen

Geef je lichaam de tijd. Zorg ervoor dat spieren, pezen, banden, en gewrichtskapsels kunnen groeien naar een hoger niveau. Bouw spierkrachttraining dan ook geleidelijk weer op. Begin niet direct met dezelfde weerstanden als voor de quarantaine. Kies een lager gewicht en bouw van daaruit weer op. Twijfel je over de juiste uitvoering van de oefeningen? Vraag het de instructeur of fysiotherapeut. Besteed naast spierkrachttraining ook aandacht aan duurtrainingen. Cardio training met korte intervallen, maar niet te explosief, is een goede methode voor opbouw. Bouw zowel intensiteit als ook de duur van de training weer rustig op. Vergeet ook niet je mobiliteit. Rek en stretch oefeningen dragen eveneens bij aan trainingsopbouw. Vaak een onderschat of vergeten vaardigheid binnen training. En heel belangrijk na de inspanning: neem ook voldoende rust om weer te herstellen! Bij voldoende rust herstelt het lichaam na de training, waardoor het een volgende keer iets meer aan kan. Dat heet ‘supercompensatie’.

Vind je het lastig om zelf weer op te bouwen? Laat het ons weten. We maken een afspraak voor het opstellen van een persoonlijk trainingsschema, zodat je snel weer op het oude niveau bent!

Je zult merken dat geduld in de eerste 2 maanden dubbel en dwars beloond wordt doordat je lichaam dan geleidelijk toe is aan grotere inspanningen. Zonder blessures!

Binnen sporten: veilig en verantwoord

Voor een optimale veiligheid van alle sporters gelden een aantal veiligheid en hygiëne maatregelen voorafgaande en tijdens het sporten. Hoe die maatregelen er bij ons uit zien, zie je hier!

 

Nieuws

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten