Gezonder worden, wie wil dat nou niet, maar gezonder leven, dat is voor veel mensen toch een grote uitdaging. De oorzaak hiervan is, dat we in de westerse wereld over het algemeen geleerd hebben (onbewust) om ongezond te leven en verandering van een aangeleerd leefstijlpatroon vergt nu eenmaal iets meer dan we denken. Wetenschappers zijn het er over eens dat een leefstijl verandering tussen de 60 en 70 dagen duurt, voor het een geconditioneerd element ofwel voor het routine is in onze leefstijl. Cruciaal hierin is natuurlijk wel dat we de juiste keuzes maken. Er wordt namelijk zoveel gezegd over gezonder leven en de commerciële markt zet er volop op in ons in hun product te laten investeren. Op het gebied van bewegen is er echter consensus, er is een beweegrecept voor gezonder, waarvan we nu gelukkig al zeker weten dat de toepassing hiervan een preventieve werking heeft op maar liefst 25 chronische aandoeningen. Laat ons dit recept eens gaan bekijken.
De schijf van 3!
Primair zijn er eigenlijk 3 soorten beweegactiviteiten (vandaar de schijf van 3) van belang, die elk een specifiek gezondheidsvoordeel bewerkstelligen. De Gezondheidsraad heeft hierop meta onderzoek verzameld en komt tot de volgende conclusies:
Recreatief bewegen heeft de volgende voordelen op onze gezondheid;
- gunstige effect op het risico op vroegtijdig overlijden bij patiënten met hart- en vaatziekten en diabetes
- gunstig effect op het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, dementie, depressie en fracturen
- risico op diabetes verkleint
- positief effect op causale risicofactoren chronische aandoeningen, namelijk bloeddruk en LDL-cholesterol voor hart- en vaatziekten, gewicht en insulinegevoeligheid voor diabetes en cognitieve achteruitgang voor dementie en depressieve symptomen en fracturen
- risico vermindering op kanker, COPD en artrose
Sportief bewegen heeft de volgende voordelen op onze gezondheid;
- vermindert het lichaamsgewicht bij volwassenen met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas
- verlaagt de bloeddruk
- verbetert de insulinegevoeligheid
- vermindert de vetmassa en buikomvang
- verlaagt het risico op een hartaanval en hartfalen
- vermindert risico op beroerte
Spiertraining heeft de volgende voordelen op onze gezondheid:
- verlaagt het risico op fracturen
- verlaagt de bloeddruk
- verbetert de insulinegevoeligheid
- verbetert loopsnelheid en spierkracht
- vergroot de vetvrije massa
- verhoogt botkwaliteit
Het beweegadvies op de afzonderlijke beweegactiviteiten vanuit de Gezondheidsraad is als volgt;
- Recreatief bewegen: 150 tot 300 minuten per week of meer, langdurig zitten beperken, dus ideaal gezien elk dagdeel een beweegmoment van 30 tot 60 minuten.
- Sportief bewegen: De recreatieve beweegmomenten 2 keer per week afwisselen met hogere intensiteit activiteiten, zoals cardio fitness, een groepsles op muziek, of een andere sport.
- Spiertraining: 2 keer per week 8 a 10 spierversterkende oefeningen voor grote spiergroepen en voor 50 plussers daaraan toegevoegd, 2 keer per week balansoefeningen.
Nummer 2 en 3 worden over het algemeen gecombineerd in een sportmoment, bijvoorbeeld 30 minuten cardio fitness of een sportles en daarna een spierversterkende training.
Waar beginnen?
Het meeste gezondheidseffect bereik je natuurlijk door al deze beweegvormen structureel toe te passen in je leefstijl, echter voor veel mensen, en met name die mensen die over het algemeen helemaal niet of bijna niet sporten en bewegen, is het toepassen van deze schijf van 3 veel te hoog gegrepen. Als je al start met een beweeg, sport of spierversterkend moment toe te voegen, ergens in de week, en dat structureel toe gaat blijven passen, dan zorgt dat op lange termijn al voor veel gezondheidsvoordeel.