De kracht van water drinken

Lichaam
We kunnen meerdere weken overleven zonder voedsel, maar zonder drinken… dat is een andere zaak. Ons lichaam bestaat voor 50 tot 70 procent uit water. Normaal verliezen we per dag tussen de 2 en 2,5 liter water in de vorm van bijvoorbeeld urine, zweet en adem. ’s Nachts verliezen we nogmaals één liter water. Samen dus 3,5 liter, buiten sporten om. Wanneer we sporten, zweten we meer. Om ons vochtpercentage te behouden moet dit aangevuld worden middels vloeibaar- en vast voedsel. Ongeveer 1 liter van dat water halen we per dag uit vast voedsel.

Reinigende functie
Huilen, plassen, zweten, neussnuiten en spijsvertering. Dit zijn allemaal voorbeelden van de reinigende functie dat water in ons lichaam heeft. Wat het lichaam nodig heeft, wordt door bloed vervoerd en zo opgenomen in de cellen. Wat er overblijft en dus niet nodig is, wordt naar de uitgang vervoerd in de vorm van urine. Water zorgt er ook voor dat je uitwerpselen vochtig genoeg zijn om geen te pijnlijke toiletervaring mee te maken.

Beschermende functie
Water in het lichaam is de bumper die beschermt tegen schokken of stampen van buitenaf. Zonder water zouden wij daar veel gevoeliger voor zijn en ook veel sneller iets breken.

Thermostatische functie
Een heel belangrijke functie van water in ons lichaam is het constant houden van onze lichaamstemperatuur. Onze eigen persoonlijke airco die afgesteld is op 37 graden. Dit wordt bereikt door zweten. We zweten bij een krachtinspanning, in warme plaatsen of wanneer we ziek zijn. Door het zweet wordt ons lichaam afgekoeld langs de buitenkant. Het zweet druipt van je lichaam en verdampt. De warmte die daarvoor nodig is, gaat van je lichaam weg en zo koel je af. Let dus op dat je bij een te groot zweetverlies op tijd moet bijtanken.

Wat zijn de risico’s bij een tekort aan water?
Vermoeidheid, concentratieverlies, buikpijn, uitdroging, onfrisse adem, prestatieverlies bij sporten. Dit zijn slechts enkele van de symptomen die je kan ervaren bij een gebrek aan water. Na lange periodes van een tekort aan water kunnen sommige organen slechter gaan functioneren. Vanaf 10 procent vochtverlies is er een kans dat je het niet overleeft.

Vermageren
Water doet niet vermageren zoals soms beweerd wordt. Het is wel de belangrijkste drank in ieder dieet omdat bij het drinken ervan geen calorieën in het lichaam komen, wat bij andere dranken wel het geval is. Ook heb je een veel grotere stroom van afvalstoffen wanneer je meer water drinkt. Dit heeft een groot effect op je gewicht of afvalproces.

Advies: drink voldoende water!

Nieuws

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten