Cursus 'Fit & Vitaal'

Het geheim van gezond ouder worden is: Bewegen!

Naarmate we ouder worden gaan we minder bewegen. Daarmee versnelt het verouderingsproces. Afname van functie, kracht en conditie. Spiermassa neemt af wat van grote invloed is op verminderde fitheid. We worden minder vitaal. Voor ouderen is het daarom extra belangrijk om het lichaam voldoende en op de juiste manier te blijven belasten. Om zo het proces van ‘ouder worden’ te remmen en zoveel mogelijk fitheid te behouden.

Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op borst- en darmkanker zou kunnen verkleinen. Bij ouderen verlaagt bewegen bovendien het risico op botbreuken. Verder verbetert het de loopsnelheid en spierkracht. Ook hangt veel bewegen samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie. Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen met de hoeveelheid bewegen: meer bewegen is dus beter. Bewegen staat direct in relatie tot de kwaliteit van leven. Iemand die meer beweegt ervaart een hogere kwaliteit van leven.

Hoeveel moet ik eigenlijk bewegen?

De beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad adviseert volwassenen en ouderen het volgende: Bewegen is goed, meer bewegen is beter!

  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning. Zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.  Voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Fit & Vitaal

Fit & Vitaal is een 8-weekse cursus speciaal voor wie zich iets ‘ouder’ voelt en graag fit en vitaal in het leven wil staan. We werken toe naar de juiste hoeveelheid beweging (volgens de beweegrichtlijn) en adviseren over hoe bewegen het beste te integreren in het dagelijks leven.

De cursus bestaat uit 2 trainingen per week. Een gevarieerd aanbod van beweegvormen afgestemd op ieders mogelijkheden en uitdagingen. Spier- en botversterkende oefeningen krijgen wekelijks aandacht, alsmede balans- en conditieverbeterende oefeningen. We maken gebruik van fitnesstoestellen, klein materiaal in de vrije zaal, bewegen op muziek en als wenselijk ook het warme water van ons zwembad.

Belangstelling?

8 weken werken aan een Fit & Vitaal gevoel, wilt u dat ook? Meld u dan nu aan bij de receptie van het Sportinstituut.

 

 

Nieuws

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten