Binnenblijf Fitness

Hoe blijf je fit wanneer de sportscholen en sportclubs gesloten zijn en wanneer het advies is om zoveel mogelijk binnen te blijven? Wat kun je thuis doen om toch in conditie te blijven?

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) dien je aan minimaal 30 minuten per dag matig intensief bewegen te voldoen om de fysieke gezondheid te bevorderen. Hieronder vallen onder andere de volgende bezigheden: traplopen, huishoudelijk werk zoals stofzuigen, ramen lappen en bedden verschonen.  Dat wordt beginnen met de grote lente schoonmaak! Ook lopend of met de fiets naar de winkel vallen hieronder. Zo kun je dus met de dagelijkse bewegingen de 30 minuten halen. Wanneer je nu thuis moet werken dan mis je wellicht je ritje naar je werk of het station. De kunst is dan om wanneer je thuis werkt toch aan voldoende beweging te komen door bijvoorbeeld bovengenoemde activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld in je lunchpauze ook thuis even een frisse neus halen door een rondje door je wijk te lopen. Of als je dan toch naar de winkel gaat voor de boodschappen doe dat dan op de fiets of met de benenwagen.

Dit gaat dus over die nodige 30 minuten per dag bewegen. Wil je écht fit blijven en fitter worden dan is het ook belangrijk om je lichaam bloot te stellen aan trainingsprikkels. Denk aan krachttraining waarbij je de spieren flink vermoeid en de harstslag verhoogt. Gelukkig kun je behoorlijk creatief zijn met de spullen in en om huis. Denk aan flessen drinken of wasmiddelflessen gebruiken als gewichtjes, de trap gebruiken als een step (op en af stappen op een pittig tempo). Simpele bewegingen als joggen op de plaats, squats, lunges en push-ups kunnen altijd en overal. Zorg dat je thuis ook een ritme houdt in de week wat betreft je trainingsmomenten. Het meest makkelijke is om te gaan trainen op dezelfde dagen waarop je altijd ging sporten.

Kun je wel wat motivatie gebruiken? Gelukkig hebben we verschillende trainingen online staan die je kunt volgen, van Pilates tot HIIT, van Conditie Vitaal tot een Dance workout. Voor ieder wat wils. Zo kom je de komende weken wel door!

Nieuws

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten