Bewegen, voeding en het immuunsysteem

Het Covid-19 virus grijpt om zich heen en we doen er alles aan om het risico op besmetting te minimaliseren. We houden ons aan de voorgeschreven maatregelen. En…, we doen er alles aan om zelf zo fit en vitaal mogelijk te blijven. Hoe draagt bewegen en voeding bij aan de bescherming tegen het virus?

Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en genoeg te slapen blijft je weerstand optimaal. Je lichaam is dan beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Het is helaas nog niet duidelijk of beweging direct bijdraagt aan de bescherming tegen een infectie. Wel zijn er aanwijzingen dat mensen die fit zijn minder snel ziek worden en dat de ziekte minder ernstig is wanneer zij wél ziek worden. Bewegen is in ieder geval beter dan stilzitten. Want, langdurig en veel stilzitten vergroot de kans op het ontstaan van chronische aandoeningen, als hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Mensen met chronische ziekten zijn weer kwetsbaarder als het gaat om een virus infectie. Dus, kom met regelmaat in beweging. Wissel het zittend thuiswerken af met wat oefeningen. En maak in de vroege ochtend of avond tijd vrij voor een wandeling, een rondje hardlopen of een motiverende online workout.

Versterkt gezond eten het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een complex systeem. Voeding is nodig om het immuunsysteem goed te laten functioneren. Alle voedingsstoffen die we binnen krijgen spelen een rol in het functioneren van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is afhankelijk van meerdere voedingsstoffen en niet van één in het bijzonder. Daarom is een gevarieerd voedingspatroon van groot belang. Immuniteit bouw je op door blootstelling aan de ziekteverwekker en niet door voeding. Maar, een gezond eetpatroon draagt wel degelijk bij aan een goed functionerend immuunsysteem voor als je besmet raakt met een virus.

Advies voor een gezond eetpatroon

  • Eet dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
  • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
  • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
  • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
  • Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
  • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.

Is het nodig om voedingssupplementen te slikken?

Er zijn veel voedingssupplementen op de markt. Ze bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen die je voldoende binnen kunt krijgen met een gezond voedingspatroon. Voedingssupplementen niet zijn bedoeld ter vervanging van groente en fruit. En het slikken van voedingssupplementen zorgt ook niet voor een hogere weerstand. Het is voor de meeste mensen absoluut niet nodig om voedingssupplementen te slikken. Alleen in specifieke (soms medische) situaties is een aanvulling noodzakelijk. Een gezonde en gevarieerde voeding biedt in principe alle vitamines die je lichaam nodig heeft.

Wist je dat je door het eten van 1 kiwi en 1 mandarijn je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt? De inname van méér vitamine C heeft geen extra gezondheidsvoordelen.

De functie van vitamines en  mineralen

Vitamines hebben we nodig voor de groei, herstel en het functioneren van het lichaam. Er zijn 13 verschillende vitamines bekend, zoals vitamine A, diverse B-vitaminen, C, D, E en K. De meeste vitamines krijg je binnen met gevarieerde voeding. Alleen vitamine D wordt gemaakt via huid onder invloed van zonlicht en vitamine K door bacteriën in de darm. Daarnaast zijn mineralen zoals calcium, natrium, kalium en magnesium essentieel voor ons lichaam. Sommige mineralen hebben we maar in kleine hoeveelheden nodig en noemen we spoorelementen zoals ijzer, jodium en zink.

Nadelen van supplementen

Voedingssupplementen bevatten niet alle voedingsstoffen en niet dezelfde voordelen die hele voedingsmiddelen hebben. Een sinaasappel bevat bijvoorbeeld veel vitamine C, maar daarnaast ook calcium, betacaroteen en andere voedingsstoffen. Veel multivitaminen en supplementen bevatten een hoge dosis, wat schadelijk kan zijn. Dit zijn hoeveelheden die je met het eten van groenten en fruit nooit binnen krijgt. Zo zie je bijvoorbeeld dat een supplement met een hoge dosis betacaroteen het risico op kanker verhoogd.

Suppletieadvies

Veel Nederlanders hebben in de winter een vitamine D te kort. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen, wat zorgt voor stevige botten. Het advies voor baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar, mensen met een donkere huidskleur, maar ook voor mensen die weinig buiten komen is om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. Het advies voor iedereen vanaf 70 jaar is om 20 microgram per dag te slikken.

Voor een optimale bescherming tegen het virus is het, naast de opvolging van de RIVM maatregelen, juist in deze tijd belangrijker dan ooit om een gezonde leefstijl na te streven. Voldoende bewegen, gezonde voeding en genoeg slaap, voor een optimale weerstand.

 

Nieuws

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten