Dry Needling

Effectieve pijnvermindering

Groot effect door zeer dun naaldje

Dry needling is een speciale behandeltechniek, waarbij de fysiotherapeut met een zeer dunne naald in spier, pees of gewrichtsband prikt om pijn en stijfheid te behandelen. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van triggerpoints en strakke banden (knopen) in de spier. Door dry needling verbetert de aansturing van spieren en verbeteren beweegpatronen. Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier of gewrichten veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken. Dat wil zeggen veel mensen triggerpoints hebben, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid in een spier
  • Bewegingsbeperkingen in nabijgelegen gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: je gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen of gevoelsverandering in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Wat voel je na een dry needling behandeling?

Na de behandeling kan de spier soms stijf of beurs (“blauwe plek”) aanvoelen. Dit neemt geleidelijk af. In enkele gevallen ontstaat er een kleine bloeduitstorting. Soms voelt het aanspannen van de spier iets anders aan. Binnen enkele uren tot 48 uur na de behandeling normaliseert het gevoel. Daarna treedt een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De beweeglijkheid toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kun je verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig ervaren worden zijn een toename van energie en een gevoel van algehele ontspanning en verbetering van het slaappatroon.

Frits van der Werff

Meer dan 60 sportieve activiteiten